Khiankhai Home & Studio / Sher Maker

0


Khiankhai Home & Studio / Sher Maker

© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat+ 32


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    260 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Rungkit Charoenwat

  • Principal architect:

    Thongchai Chansamak

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Text description provided by the architects. The home is a built environment that is literally designed to grow with the people to whom the home belongs. Therefore, it can be used to say “people are growing the house” rather than just building it. This two-storey house consists of 260 m². area of ​​use. The main body of the house is scattered along the grounds with the main terrace connecting all the functions. The front side runs along a small village road and the rear with existing trees and rice paddies.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Plan - 1st floor
Plan – 1st floor
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Plan - 2nd floor
Plan – 2nd floor
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

With the condition of the sloping terrain, we had to approach from the upper floor to the main terrace and the kitchen. This floor consists of functions such as bedroom, kitchen and living room. The lower floor is a concrete wall driven into the slope of the land and consists of storage space and a music composition studio.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

From the front elevation side, we can see the relationship between the slope and the house’s transition level from the roof to the lower floor. The transitional level of the terrace in different materials and the composition play with the existing surrounding trees and the main White Meranti tree in the center of the house.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Section
Section
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Wood has also been used extensively to create a link between the house and the surrounding natural landscape. The wooden element is the main material which reflects an intimate feel with the onwer. The wood was found and processed from used wood in the area. It was then archived in many small parts of the house, making the house a home. Another material used is the normal traditional Lanna tile, which can be found in northern Thailand.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The way the local construction team uses this type of material shows some signs of imperfection. For this house, we intended to create the simplest system of building methods, which local builders could implement with normal use. There was no need to Hi-craft, just build an easy to understand method. In some parts of the process, they also had the power to make decisions with the owner. This is why we can say that “the house and the people grow together”.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat



Share.

About Author

Comments are closed.